• Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

        ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΣΦΑΛΕΣ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΤΑΞΙΔΙ
        Υπάρχουν άπειρες σελίδες στο διαδίκτυο με θέμα τα ταξίδια με μοτοσυκλέτα και την προετοιμασία τους, δεν έρχομαι ως άλλος Κολόμβος να ανακαλύψω την Αμερική απλά θα προσπαθήσω  να βάλω σε μία σειρά και ίσως να συμπληρώσω ,τα απαραίτητα για ένα ασφαλές ταξίδι με μοτοσυκλέτα είτε το πραγματοποιούμε στην Ελλάδα μας είτε στο εξωτερικό, με πληροφορίες  και προτάσεις που αφορούν κυρίως τους νέους χρήστες του μοτοσυκλετιστικού ερασιτεχνικού τουρισμού . Επίσης θα προσπαθήσω να περιγράψω διαδρομές και ταξίδια που έχω κάνει με όσο το δυνατόν αναλυτικές πληροφορίες περιμένω από τους τυχών αναγνώστες πληροφορίες για τα δικά τους ταξίδια , διορθώσεις και προτάσεις στο email zirosg@gmail.com ,με σκοπό να βοηθήσουμε όλους όσους ενδειαφέρονται για το μοτοσυκλετιστικό τουρισμό. 

    ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
    ΠΑΝΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΣΕ ΜΙΚΡΟ Ή ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΟΝΤΡΟΛ ΤΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ.
    ΟΛΟΣ Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΠΡΙΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΟΥΜΕ, ΒΡΟΧΗ,ΚΡΥΟ,ΖΕΣΤΗ, ΑΔΙΑΒΡΟΧΟΠΟΙΗΣΗ Κ.Λ.Π.
    ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΝΑ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΡΩΣΕΙ ΑΠΟ ΠΡΙΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΗΣΤΟΥΝ ΤΑ ΠΟΔΙΑ .
    ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΕΛΑΣΤΙΚΑ  ΝΑ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΒΑΛΕΙ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΠΡΙΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΝΑ ΠΑΤΗΣΟΥΝ. 
    ΚΑΜΕΡΕΣ ,MEMORY STICK ΝΑ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ  ΔΙΑΡΚΕΙΑ  ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΕΣ (Π.Χ αγόρασα δυο κάρτες μνήμης 64 gb και στο passo Stevio διαπίστωσα ότι και οι δύο action cameras  δέχονται μέχρι 32 gb, ευτυχώς είχα εφεδρικές κάτρες)  Κ.Λ.Π.
    ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΥΣΕΙΣ  ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΜΑΣ ΟΥΤΕ ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ, ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ

    Ξεκινάω λοιπόν από τα βασικά

    -Σκοπός μας στο ταξίδι είναι να  δούμε τα μέρη που θα επισκεφθούμε και όχι απλά να τα προσπερνάμε για να λέμε ότι περάσαμε από εκεί.
    -Να έχουμε χρόνο να απολαύσουμε τις διαδρομές και όχι να κάνουμε 100αρι ,για να το πετύχουμε αυτό μαζεύουμε τα χιλιόμετρα και ανεβάζουμε τις ημέρες .
        ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΝΑ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΝΑΜΕ
                     " ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΡΤΗ ΣΟΥ''

    Ένδυση και προστατευτικός εξοπλισμός
        Η μοτοσυκλέτα δεν είναι αυτοκινούμενο τροχόσπιτο (παίρνουμε μαζί μας λίγα και πρακτικά πράγματα)
    Μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος (δεν ισχύει στη περίπτωσή μας)
       Εμείς δεν είμαστε μοντέλα  για να φοράμε τα πιο όμορφα, είμαστε μηχανόβιοι και πρέπει να φοράμε τα πιο άνετα ρούχα με όσο το δυνατό καλύτερη προστασία .

    Ταξίδι με μοτοσυκλέτα Χειμώνα ή Βόρεια.

    -Μπότες παίρνουμε επώνυμες δερμάτινες με μεμβράνη αδιαβροχοποίησης, αλλά   δεν είναι ανάγκη να δώσουμε ένα κάρο χρήματα αν δε πρόκειται να τις χρησιμοποιήσουμε συχνά , ένα ζευγάρι απλές αδιάβροχες που θα έχουμε κάνει και εμείς μια αδιαβροχοποίηση με κερί  είναι μια χαρά . Προσοχή οι μπότες καλό θα ήταν να είναι ένα νούμερο μεγαλύτερες από αυτό που φοράμε (χρειάστηκε να βάλω κάποτε  διπλές κάλτσες )  , ένας ανατομικός πάτος θα ήταν ιδανικός .
    -Κάλτσες ισοθερμικές, θα πρότεινα κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης αν πρόκειται να κάνετε πολλά χιλιόμετρα καθημερινά ,είναι αρκετά λεπτές και μπορείτε να προσθέσετε ακόμα ένα ζευγάρι μέσα από τις μπότες αν χρειαστεί. Τέσσερα  ζευγάρια συν τρία ισοθερμικές ή  Anti-Fatigue συμπίεσης είναι αρκετά. Προσωπικά φοράω μόνο   Anti-Fatigue συμπίεσης και αν και εφόσον χρειαστεί βάζω και τις μάλλινες.
    -Ένα ζευγάρι αθλητικά ,παπούτσια αδιάβροχα,  ελαφριά  για περπάτημα και για βουνό, (γιατί ποτέ δεν ξέρουμε που θα βρεθούμε)  .
    -Ένα ζευγάρι σαγιονάρες (όσο πιο απλές τόσο καλύτερα).
    -Ένα παντελόνι κατασκευασμένο με υλικά που θα στεγνώνει άμεσα αν βραχεί ή το πλύνουμε και θα πιάνει ελάχιστο χώρο (έχω πάρει ένα McKINLEY με φερμουάρ στα γόνατα που γίνεται και κοντό).
    -Δύο παντελόνια τζιν , με μια ζώνη  ή ακόμα καλύτερα τιράντες .
    -Παντελόνι μοτοσυκλέτας με μεμβράνη αδιαβροχοποίησης και οπωσδήποτε προστατευτικά, τώρα αν είναι δερμάτινο , τζιν ή κορντούρα αυτό  εξαρτάται από το γούστο του καθενός.
    -Δύο ισοθερμικά κολάν.
    -Μπουφάν μοτοσυκλέτας (δεν χρειάζονται οδηγίες).
    -Δύο μπλούζες fleece ή χοντρές μάλλινες .
    -Τρείς λεπτές μπλούζες με μακρύ μανίκι .
    -Δύο ή τρείς ισοθερμικές φανέλες .
    -Μπλούζες κοντομάνικες .
    -Προστατευτικό για το λαιμό (TUBE).
    - Ισοθερμική μπαλακλάβα.
    -Ωτοασπίδες .
    -Κράνος τουλάχιστον προδιαγραφών ECE 2203/2204 .
    -Γάντια ισοθερμικά λεπτά.
    -Γάντια δερμάτινα ή κορντούρα με προστατευτικά και αδιαβροχοποίηση .
    -Αδιάβροχα πάνω – κάτω.
    -Εσώρουχα.
    -Φόρμα λεπτή ή σορτσάκι για τον ύπνο.
    -Πετσέτες (αν πρόκειται να μείνετε ξενοδοχείο δεν χρειάζονται).
    Έχω αγοράσει ένα καλό αδιάβροχο τζάκετ πολύ ελαφρύ με εσωτερική αφαιρούμενη επένδυση fleece που γίνεται και ζακέτα , έτσι κερδίζω  χώρο και δεν κουβαλάω αδιάβροχο ,μπλούζες και μπουφάν δεύτερο για τις βόλτες .
    ΓΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΤΕ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΗΝ ΕΝΔΥΣΗ
    Σε καμία περίπτωση, όμως, μην αφήσετε απέξω τον πλήρη προστατευτικό εξοπλισμό (μπότες, παντελόνι, μπουφάν, κράνος, γάντια, ότι καιρό και να κάνει) ούτε τα αδιάβροχα.

     Έγγραφα για ταξίδι στο εξωτερικό

    - Άδεια κυκλοφορίας μοτοσυκλέτας και πινακίδα με αναγνωριστικό χώρας (GR), προσοχή νέου τύπου άδεια κυκλοφορίας, ακόμη και για χώρες εντός της ευρωπαϊκής ένωσης, (ΟΧΙ το γνωστό μπακαλόχαρτο του Ζήκου Α4 ).
    - Ασφάλεια μοτοσυκλέτας και πράσινη κάρτα: Την πράσινη κάρτα την εκδίδει η ασφαλιστική σας εταιρεία, ισχύει για τις χώρες στις οποίες θα ταξιδέψετε και έχει περιορισμένη διάρκεια. Χρειάζεται και για χώρες εντός Ευρωπαϊκής ένωσης.
    - Διεθνές πιστοποιητικό (πολύπτυχο): Στα κράτη της Ασίας και της Αφρικής, το πιστοποιητικό  αυτό εκδίδεται από την ΕΛΠΑ τηλ : 210 6068800- 1-2 , 213 0435859 - 213 0435862 .
    - Οδική βοήθεια για εξωτερικό περίπου 26,00 € (2017) με επαναπατρισμό της μοτοσυκλέτας σε περίπτωση ατυχήματος ή ακινησίας.
    -Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλειας Ασθενείας (Κάρτα ΄΄Ε΄΄)   , ισχύει μόνο για χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκδίδεται από το υποκατάστημα του ΙΚΑ της περιοχής σας  , για τις υπόλοιπες χώρες καλό θα ήταν μια ιδιωτική ασφάλεια , αν και εγώ πάντα κάνω και μια ιδιωτική κόστος περίπου 20,00 € (2017) . Το κόστος, οι όροι και παροχές διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία..
    - Ταυτότητα, διαβατήριο και βίζες. Σε περίπτωση που ταξιδέψετε εντός ευρωπαϊκής ένωσης η ταυτότητα (ειδικά αν είναι νέου τύπου, με λατινικούς χαρακτήρες) αρκεί ,πάντοτε παίρνω και το διαβατήριο μαζί το οποίο το έχω ξεχωριστά από τα υπόλοιπα έγγραφα για κάθε περίπτωση .
    ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΙΑ ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΦΑΚΕΛΛΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ,ΓΙΑ ΠΑΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ.

    Διάφορα

    - Ταξιδιωτικοί οδηγοί των περιοχών που σκέφτεστε να επισκεφθείτε, καλό θα ήταν να παίρνετε  πληροφορίες για τις χώρες και τις περιοχές που θα επισκεφθείτε από άτομα που είχαν πάει εκεί πρόσφατα ,αυτοί είναι οι καλύτεροι ταξιδιωτικοί οδηγοί .
    - Χάρτες.
    - Δρομολόγια τρένων ,πλοίων και λεωφορείων καθώς και χάρτες και δρομολόγια του μετρό όπου υπάρχει.
    - Κινητό τηλέφωνο και φορτιστής .
    - Ηλιακός φορτιστής για Κινητό και φωτογραφικές μηχανές.
    - Φορητός σκληρός για μεταγραφή video & foto .
    - Επί πλέον κάρτες μνήμης.
    - Ένα Λουκέτο δισκοφρένου με σειρήνα συναγερμού.
    -Ιμάντες πρόσδεσης τουλάχιστον δύο .
    -Δεύτερο σετ κλειδιών  και τηλεχειριστήριο του συναγερμού που θα τα έχει μαζί του ο συνοδηγός ή σε μια κρυφή θέση στη μοτοσυκλέτα .
    - Χρήματα για έκτακτη ανάγκη χωριστά από τα χρήματα σας ,όπως και μια πιστωτική κάρτα κάπου κριμένα.
    -Τηλέφωνα της Πρεσβείας μας ή του Προξενείου .
    - Σε ένα μικρό τσαντάκι που θα μπαίνει και θα βγαίνει ευκολά με χρίτς - χράτς  στα πλαϊνά σίδερα, θα βάλετε υγρά και απλά χαρτομάντηλα ,στυλό ,μπλοκάκι σημειώσεων ,ένα πολυεργαλείο  Leatherman Multi-Tools , διάφορα φάρμακα  που νομίζετε ότι θα σας χρειαστούν (όπως depon, για να μην ψάχνετε το φαρμακείο σας ),φακό μικρό ,
    battery pack, πλαστικές σακούλες σκουπιδιών και ότι άλλο νομίζετε για άμεση χρήση έτσι ώστε να μην ανοίγετε βαλίτσες.
    - Ελαστικούς ιμάντες πρόσδεσης ελαστικό δίχτυ και χταπόδια.
    - Πρίζα για φόρτιση κινητού που θα παίρνει ρεύμα κατευθείαν από τη μπαταρία .

    Εργαλεία, ανταλλακτικά
    Δε πρόκειται να κατεβάσουμε μοτέρ ,ούτε να αλλάξουμε πηνία και εκκεντροφόρους , απλά μερικά ανταλλακτικά και εργαλεία για εργασίες που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας
    - Το σετάκι των εργαλείων της μοτοσυκλέτας μας γιατί εκεί μέσα έχει τα πάντα .
    - Ένα κιτ επισκευής ελαστικών με μερικές αμπούλες διοξειδίου (προσοχή πως θα τις πιάσετε όταν σπάνε είναι πάγος μέσα στο κιτ έχει πλαστικό δίχτυ), όσοι έχετε σαμπρέλες ένα σετάκι εμπρός -πίσω οπωσδήποτε. 
    - Μια μονωτική ταινία , λίγο εύκαμπτο σύρμα, σφικτήρες ντάι ράπ διαφόρων μεγεθών, λίγο καλώδιο ,ένα κοφτάκι , ένα πιεσόμετρο ,μερικά μέτρα αρτάνη Paracord, ένα συνδετικό κρίκο  αλυσίδας για τη περίπτωση που κοπεί, ασφάλειες ανάλογα με τι φοράει η μοτοσυκλέτα μας ,μερικά πλαστικά γάντια μιας χρήσης ,μια παλιά πετσέτα (δε χρειάζεστε να είναι με μικροίνες), μια ανταλλακτική μπαταρία για το συναγερμό μας, μια λάμπα για τους προβολείς, ένα μικρό σπρέυ για την αλυσίδα θα βάζετε κάθε 500 περίπου χιλιόμετρα (σε νορμάλ συνθήκες οδήγησης ), μία ντίζα γκαζιού  και μία ντίζα συμπλέκτη αν δεν έχετε περάσει δεύτερη. 


    Φαρμακείο 
     Παίρνω μαζί κάποιο πολυβιταμινούχο (ένα την ημέρα) ένα καλό σπρέι για τα κουνούπια , αντισταμινικά, αλοιφή κορτιζονούχα, παυσίπονα-αναλγητικά ελαφριά βαριά, χαπάκια για την διάρροια, αντιβίωση , ελαφρό κολλύριο ή σταγόνες για τα μάτια, επιδέσμους διαφόρων μεγεθών, κουβέρτες  αλουμινίου ,αιμοστατικό επίδεσμο,μυοχαλαρωτικά χάπια για τη μέση,τσιρότα,αντισηπτικά χαρτομάντιλα & υγρό,aerolin,medrol ενέσιμο, σύριγγα 5cc,βαζελινούχες γάζες για εγκαύματα,Pulvo - 47,γάντια μ.χ (για όλα αυτά έχω ειδικό αδιάβροχο τσαντάκι που το βάζω στα κάγκελα της μοτοσυκλέτας).

    Αφού μαζέψετε και τακτοποιήσετε τα παραπάνω πάμε στο πιο δύσκολο κομμάτι που δεν είναι άλλο από την Προετοιμασία της μοτοσυκλέτας

    Μια με δυο εβδομάδες πριν το ταξίδι άσχετα αν είναι η ώρα για το service πάμε στον Μηχανικό που εμπιστευόμαστε και κάνουμε τα παρακάτω:
     -Λαδιά και φίλτρο αν χρειάζεται. Λάδια αλλάζουμε οπωσδήποτε γιατί δεν ξέρουμε πόσα χιλιόμετρα θα κάνουμε ,συνήθως κάνουμε κάνα 2000 Km παραπάνω  .
    -Φίλτρο αέρα (καθάρισμα ή αλλαγή).
    -Ψυκτικό υγρό .
    -Μπουζί.
    -Αλλαγή αλυσυδογράναζα  αν χρειάζεται ,διαφορετικά ρύθμισμα αλυσίδας (την αλυσίδα καλό θα είναι να την ρυθμίσετε με βάρος ΕΠΆΝΩ στη μοτοσυκλέτα).
    -Έλεγχος και αλλαγή ελαστικών αν χρειάζεστε.
    -Έλεγχος – λίπανση – σφίξιμο ή αλλαγή ντιζών αν απαιτείτε.
    -Έλεγχος μπροστινού συστήματος .
    -Έλεγχος ρουλεμάν τροχών.
    -Έλεγχος μπαταρίας.  
    -Έλεγχος φρένα  
    -Ένα καλό πλύσιμο για δούμε τυχόν διαρροές .
    -Σημαντικό είναι να έχουμε καινούργια λάστιχα αν κάνουμε μεγάλο ταξίδι  και να έχουν τη σωστή πίεση κάνα δύο μέρες πριν το ταξίδι .
    -Ότι άλλη εργασία σας πει ο μηχανικός ΜΗΝ ΤΣΙΓΚΟΥΝΕΥΤΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ .
    Γεμίστε το ρεζερβουάρ ,ρίξτε μια ματιά στις πιέσεις των ελαστικών, λαδώστε την αλυσίδα και  ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ

     Για τις αναμνήσεις μας

    Σε αυτή τη παράγραφο θα αναφέρω αυτά που κουβαλάω πάντα μαζί , ο αναγνώστης θα πάρει αυτά που νομίζει
    -Φωτογραφική μηχανή Nikon D5300 DSLR με 2 επί πλέον μπαταρίες.
    -Φακό 200άρι.
    -Φωτογραφική μηχανή Nikon 9900 με οπτικό ζουμ 30Χ.
    -Δύο Action Κάμερες , (μία gopro hero plus και μία SENCOR 4Κ ) με 6 επιπλέον μπαταρίες.
    -Βιντεοκάμερα Sony AVCHD 60X με ενσωματωμένο βιντεοπροβολέα.
    -Κάρτες μνήμης (ένας καθηγητής μου κάποτε έλεγε τα gb σε ένα σκληρό δίσκο  δεν είναι ποτέ αρκετά) . 
    -Σκληρό δίσκο μικρό 500 GB Transcend με ενισχυμένο κάλυμμα για τις πτώσεις.
    -Ηλιακό φορτιστή αρκετά ισχυρό στο μέγεθος ενός σκληρού δίσκου.
    -Δεύτερο τηλέφωνο που χρησιμεύει και ως gps τοποθετημένο επάνω στο τιμόνι της μοτοσυκλέτας .
    -Ταμπλέτα Encore της Toshiba  8΄΄ (windows 8.1 ) με εξωτερική μνήμη 128 GB και ενσωματωμένο GPS , έχω βάλει μέσα διαφορά ebooks να διαβάζω και μερικά παιχνίδια να περνά η ώρα ).
    -Φορτιστές κινητών (δύο)
    -Αντάπτορα για διαφορετικές  κάρτες μνήμης με καλώδιο σύνδεσης κινητού .
    ΕΝΑ - δυό ΚΑΛΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΣΤΟ  Cloud ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ (το βράδυ ή όποτε βρω ευκαιρία ανεβάζω τα πάντα στο cloud) .
    Το ευχάριστο για τα ταξίδια στην Ευρώπη είναι ότι από 15 Ιουνίου , είναι η κατάργηση της περιαγωγής στο  κινητό ,οπότε θα μπορείτε να μιλάτε και να σερφάρετε ελεύθερα ανάλογα με το πρόγραμμα σας. 


    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου